Wat is Erythritol?

 

Wat is erythritol?

Erythritol heeft 0,6 tot 0,8 keer de zoetheid van suiker en is vrijwel calorieloos. Deze natuurlijke zoetstof komt van nature voor in fruit, paddenstoelen, kaas, wijn en sojasaus. Ook vind je de suikervervanger onder andere terug in producten als snoepgoed, kauwgom, koekjes en koolzuurhoudende frisdranken. Hoewel het vrij nieuw is wordt het enorm geprezen door foodbloggers. Dit komt door de vele voordelen van deze zoetstof ten opzichte van suiker. Maar wat is erythritol precies?

Wat is het?

Erythritol (E968) werd in 1874 ontdekt en is een natuurlijke zoetstof. De chemische formule is C4H10O4. Het is een suikeralcohol en suikeralcoholen worden ook wel polyolen genoemd. Erythritol smaakt minder of meer hetzelfde als suiker. Het is de enige polyol die geen caloriewaarde heeft. Het is een zeer geschikte vervanger van suiker.

Andere bekende suikeralcoholen zijn xylitol, sorbitol en malitol. Erythritol verschilt wat de rest. Om te beginnen bevat het veel minder calorieën vergeleken met andere polyolen.

Suiker: 4 kcal per gram
Xylitol: 2.4 calorieën per gram
Erythritol: 0.24 calorieën per gram

Met maar 6% van de calorieën van suiker, heeft het toch nog gemiddeld 70% van de zoetheid van suiker.

 

Waar is erythritol van gemaakt?

Sukrin is de merknaam van erythritol. Deze zoetstof komt van nature voor in tal van vruchten als meloenen en peren, maar ook in planten en groenten. De chemische samenstelling van een polyol bestaat uit een deel dat lijkt op suiker en op een deel dat lijkt op alcohol, vandaar de naam suikeralcohol. De zoetstof bestaat dus niet voor een deel uit alcohol.

Erythritol is geen kunstmatig zoetmiddel. De suikervervanger wordt via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Het wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Het resultaat is witte korreltjes die voelen als gewone suiker.

wat-is-erythritol

Waarom erythritol?

Erythritol is de enige polyol die afgerond geen caloriewaarde heeft. Door de structuur en opbouw van deze natuurlijke zoetstof kan ons lichaam het niet afbreken. In tegenstelling tot andere polyolen wordt het grotendeels opgenomen in ons bloed en verlaat ons lichaam via de urine zonder dat dit een slechte invloed heeft op ons lichaam. De natuurlijke zoetstof heeft geen negatieve bloed op het verteringsstelsel of metabolisme zoals andere suikervervangers.
Wanneer gezonde mensen deze suikervervanger eten, is er geen verandering te zien in het bloedsuikerlevel, insulinelevel en het heeft geen effect op het cholesterol. Voor mensen met diabetes of overgewicht blijkt het een perfecte vervanger te zijn voor suiker.

 

Is Erythritol geschikt voor diabetes?

Erythritol is een suikeralcohol die zoet smaakt, maar geen calorieën levert. Ook voorkomt het bloedsuikerspiegel schommelingen. Daarom is de suikervervanger geschikt voor diabetici.

 

Is erythritol gezond?

Er is veel onderzoek gedaan naar de zoetstof. Studies wijzen uit dat het veilig is in gebruik, zelfs wanneer het dagelijks wordt gebruikt en in hoge hoeveelheden. In 1999 werd de natuurlijke zoetstof goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO. In 2003 besloot het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke Voeding (WCMV) dat erythritol veilig kan worden gebruikt in voedingswaren.

Bovendien is erythritol is niet slecht voor je gebit en lijkt zelfs een actieve bijdrage te doen aan de mondgezondheid. Het neutraliseert de zuurgraad van de mond en vermindert tandplak.

Is erythritol hetzelfde als stevia?

Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. Stevia staat erom een bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken.

Waar is erythritol te koop?

Erythritol is in Nederland en België nog niet zo lang bekend. Op internet zijn er talloze bedrijven die de natuurlijke zoetstof aanbieden. Echter is de afkomst hiervan vaak vaag en is het niet zeker dat het 100% zuiver is.

Sukrin is opgericht in 2007 door het Noorse bedrijf Funksjonell Mat AS. Wij produceren een grote variëteit aan 100% natuurlijke suikeralternatieven van erythritol: van nature glutenvrije en vetarme meelproducten en suikervrije bakmixen. Al onze producten zijn zo zuiver, natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Onze Sukrin producten zijn verkrijgbaar via onze officiële webshop en bij verschillende verkooppunten.

wat is erythritol

Bakken met erythritol

Erythritol is een caloriearme, natuurlijke suikervervanger waarmee je alle kanten op kan gaan. Een gemakkelijke manier om minder suiker te eten is door dit te vervangen met de natuurlijke suikervervanger Sukrin. Het kan worden gebruikt in plaats van suiker voor in de thee of koffie maar is ook zeer geschikt om mee te bakken. De natuurlijke zoetstof is iets minder zoet dan normale suiker, wat betekent dat je er iets meer van moet gebruiken om dezelfde zoetheid te bereiken. Wij hebben om het gemakkelijk te maken heerlijke recepten voor je samengesteld. Probeer bijvoorbeeld eens deze suikervrije chocolade cakehemelse aardbeienmousseAmerican pancakes of bekijk ons volledige overzicht met suikervrije recepten!

Is Sukrin geschikt voor diabeten?

Sukrin kun je veilig consumeren wanneer je diabetes hebt. Sukrin wordt opgenomen in de dunne darm waardoor het onveranderd weer wordt uitgescheiden. Sukrin en diabetes gaan goed samen omdat het geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot suiker. Dit maakt de suikervervanger zeer geschikt voor diabetespatiënten.

Is Sukrin schadelijk voor het gebit?

Een ander voordeel ten opzichte van suiker, is dat Sukrin tandvriendelijk is. Sukrin beschermt je gebit juist tegen gaatjes door de groei van bacteriën in je mond te remmen.


Hoe smaakt Sukrin?

Sukrin smaakt iets minder zoet dan gewone suiker en geeft geen nasmaak. Je kunt er goed mee bakken omdat de smaak niet bitter wordt. Ook heeft het dezelfde structuur als geraffineerde suiker. Onze suikervervanger bezit 75% zoetkracht ten opzichte van gewone kristalsuiker. 100 gram gewone suiker staat ongeveer gelijk aan 125 gram Sukrin.


Kun je bakken met suikervervangers?

Naast suikervervangers biedt Sukrin ook een heel scala aan brood- en bakmixen aan. Hierdoor kun je verantwoord en suikervrij bakken. Een groot voordeel hierbij is dat Sukrin baksels smaakt als gewone suiker. Het geeft geen nasmaak. Hierdoor krijg je nagenoeg hetzelfde eindresultaat als wanneer je suiker zou gebruiken, alleen dan een stuk gezonder. Wanneer je glutenvrij meel wilt gebruiken met meer eiwit, kun je gebruik maken van de verschillende soorten meel zoals onze pindameel, sesammeel, kokosmeel of amandelmeel. 

Sorteer op
  • Wat is erythritol?
    Wat is erythritol?

    Erythritol is een natuurlijk product (suikeralcohol) en staat ook wel bekend als polyol. Erythritol wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100%…

© 2007 - 2023 Annette`s Creafarm | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel